Bekaert-site krijgt een tweede leven
10/07/2020

Het consortium Compagnie Het Zoute, Odebrecht en Novus Projects maakt van de oude Bekaertsite (25ha groot) in Hemiksem een nieuwe groene woonwijk aan de Schelde.

De voormalige fabriekssite aan de Scheldeoever in Hemiksem krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar: De 3 ontwikkelaars (waaronder Novus) en het bestuur van Bekaert hebben, nu het bestemmingsplan RUP Hogeweg definitief werd goedgekeurd, een finaal akkoord tot aankoop bereikt.

Bedoeling is om een nieuw hoogwaardig woonproject met circa 625 wooneenheden en een nieuw  publiek toegankelijk landschapspark van maar liefst 8ha te ontwikkelen (met bijkomend ruimte voor een woonzorgboulevard met 167 units) tussen het centrum van Hemiksem en de Scheldeboorden.

De oude fabriekssite, waar Bekaert in 2009 zijn laatste activiteiten stopzette, is binnen enkele maanden officieel eigendom van Compagnie Het Zoute, bekend van hun talrijke projecten in Knokke, Odebrecht, de vastgoedpoot van de familiale investeringsmaatschappij Straco en Novus Projects, gespecialiseerd in verkavelingen voor grondgebonden woningen in gans Vlaanderen.
De 3 ontwikkelaars kwamen tot een onvoorwaardelijk akkoord met Bekaert voor de acquisitie van de braakliggende terreinen van circa 25ha groot.

Deze prachtige site wordt begrensd door het centrum van Hemiksem, de Scheldeoever en de Sint Bernardusabdij en zal na een grootschalige grondsanering, de komende jaren, getransformeerd worden tot een duurzaam gemengd project met voornamelijk grondgebonden eengezinswoningen en hoogstaande appartementen die zullen baden in het groen. In het hart van de site wordt er namelijk een enorm landschapspark van 8ha aangelegd, parallel met de 700m lange Scheldeboord.

Verwacht wordt dat de laatste fase opgeleverd zal worden binnen 15 jaar.

Er wordt sterk ingezet op duurzaamheid, met zeer laag energiegebruik, alternatieve opwekking en waterbeheer.
Er is een belangrijke focus op mobiliteit en de wijze van ontsluiten van de site en het streven naar een modal shift, met de aanlegplaats van de Waterbus vlakbij, en de Fietsostrade Boom-Antwerpen die naast de site zal lopen.

Hoe de nieuwe invulling in detail vorm krijgt, zal in de komende maanden  duidelijk worden. Hiervoor zullen de projectontwikkelaars nauw samenwerken met de gemeente Hemiksem en de buurtbewoners, voor wie een eerste infomoment zal worden georganiseerd begin 2021.

Ga terug
Bekaert-site krijgt een tweede leven
Over ons

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer