Zo sluit je de voordeligste hypothecaire lening af
15/04/2019

Zo sluit je de voordeligste hypothecaire lening af: 5 tips!

Als je naar de bank gaat om een hypothecair krediet af te sluiten, ben je het best goed voorbereid.

Het gaat immers over veel geld en heeft een impact op leven van de komende decennia. Je bank zal je graag helpen en advies geven, maar ze zijn natuurlijk niet helemaal objectief.

Als je bij hen leent, ben je immers een klant voor vele jaren.
Daarom geven wij enkele belangrijke tips.

1. Bepaal zelf het maximale bedrag dat je kan ontlenen

Het bedrag dat je kan leven voor een woning wordt berekend op basis van het netto gezinsinkomen.

Men gaat ervan uit dat een derde van je maandelijks gezinsinkomen (netto) aan een hypothecair krediet besteed kan worden, zonder jezelf in de financiële problemen te brengen.

Wees op je hoede wanneer een bank aanbiedt je een hoger bedrag te lenen.

2. Vergelijk en onderhandel

Leg het voorstel van je bank ook even voor aan een andere bank. En wees dan zeker niet beroerd om met dat betere voorstel terug bij jouw bank langs te gaan. Een lening zoeken is shoppen. Je kan de verschillende banken zeker tegen elkaar uitspelen en je daar heel wat voordeel bij doen.

Zelfs een klein renteverschil van 0,1% levert je op het einde van de rit een groot financieel voordeel op.

3. Kies de beste formule

Er zijn heel wat verschillende afbetaalmogelijkheden waaruit je kan kiezen. Elk heeft zo zijn voor- en nadelen.

De vaste kapitaalaflossing: het totaalbedrag dat je moet aflossing blijft de ganse looptijd hetzelfde en de interest daalt naarmate de looptijd afneemt. Je betaalt in het begin van die looptijd wel een hogere maandaflossing maar die bedragen nemen maandelijks af. Het voordeel is dat jouw kapitaal al na de helft van de looptijd voor de helft is afbetaald.

Een vast maandelijks bedrag: de looptijd, de rentevoet en het maandelijks af te lossen bedrag blijven hetzelfde. In het begin betaal je vooral interesten terug. Als de helft van de looptijd verstreken is, is slechts een derde van het kapitaal terugbetaald.

Woonkrediet met uitgestelde kapitaalaflossing>: een interessante formule voor als je nog wat financieel reserve wil opbouwen. Met deze mogelijkheid betaal je gedurende de eerste 36 maanden van de looptijd enkel interesten en geen kapitaal.

Accordeonkrediet: in dit geval kies je voor een hypothecaire lening met variabele rentevoet. Dit betekent dat de rentevoet maximaal met een bepaald percentage kan stijgen of dalen. Afhankelijk van die stijging of daling, wordt de looptijd van jouw lening korter of langer. Tip: laat dat percentage zeker plafonneren. Op die manier ben je zeker dat vooral de stijging je niet in moeilijkheden brengt.

4. Hou rekening met wat er nog bij komt

Wanneer je een hypothecaire lening aangaat, moet je rekening houden met wat daar allemaal nog bij komt kijken. Er zijn de dossierkosten, hypotheek- en registratierechten die je moet betalen. Maar je moet altijd een schuldsaldoverzekering afsluiten die ervoor zorgt dat de langstlevende partner het uitstaande saldo later niet alleen moet afbetalen.

Sommige banken eisen ook dat je een brandverzekering bij hen neemt voor je nieuwe woning.

5. Neem een Verzekering Gewaarborgd Wonen

Je weet het nooit: op een dag kom je ongewild zonder werk te zitten of wordt voor lange tijd ziek. Ook dan moet je je hypothecaire lening nog kunnen afbetalen.

Informeer je even via www.vlaanderen.be omtrent de verzekering Gewaarborgd Wonen. Het is een gratis verzekering waarmee je een tegemoetkoming van 500 euro per maand ontvangt als dit je overkomt.

Bron: Investr

Ga terug
Zo sluit je de voordeligste hypothecaire lening af

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer