Vastgoed kopen op latere leeftijd: doen of niet doen?
13/04/2018

Op latere leeftijd begin je al eens na te denken over je woning. Blijf je er wonen? Ga je ‘downsizen’ nu de kinderen het huis uit zijn en kies je voor een appartement? Zijn serviceflats iets voor jou? Is de investering in iets nieuws niet te groot? En wat met de erfbelasting voor mijn kinderen als ik er niet meer ben?

Veel mensen lijken op latere leeftijd liever een appartement te huren dan een woning te komen. Het is dan ook een praktische oplossing: een kleine ruimte om te onderhouden, lage energiekosten, dikwijls in de stadskern op wandelafstand van winkels…. Bovendien hoeven ze geen hypothecair krediet af te sluiten en besparen ze hun kinderen de erfbelasting, beter gekend als de successierechten.

Toch is er een voordelige manier om in een appartement te investeren. Je kan namelijk gebruik maken van ‘schenking met voorbehoud van vruchtgebruik’. In overleg met je kinderen zorg je ervoor dat zij eigenaar worden van enkel de blote eigendom. Alle andere rechten zijn voor jou. Je kinderen worden dan pas eigenaar als je overleden bent, want het vruchtgebruik dat je uitoefende, eindigt bij je overlijden.

Op die manier hoeven je kinderen geen successierechten te betalen en kan je een interessante investering doen. Hou er echter wel rekening mee dat met die oplossing notariskosten en een schenkbelasting gepaard gaan.

Vastgoed kopen op latere leeftijd?
Doen!

 

Bron: investr

Ga terug
Vastgoed kopen op latere leeftijd: doen of niet doen?

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer