Vastgoed is dé investering bij uitstek
23/04/2018

Wie zijn spaargeld wil beleggen, heeft waarschijnlijk al gehoord dat investeren in vastgoed een veilige oplossing is. Maar levert die baksteen in de maag voldoende op of speel je voor een hoog rendement beter op de beurs? We beantwoorden deze vraag voor eens en voor altijd!`

Vastgoed is dé investering bij uitstek

Volgens The Rate of Return on Everything, een studie die december 2017 gepubliceerd werd door de Universiteit van Californië, de Universiteit van Bonn en de Centrale Bank van de Bondsrepubliek Duitsland, zou beleggen in vastgoed de investering met het beste langetermijnrendement zijn. Om dat te bewijzen, analyseerden de onderzoekers niet alleen de cijfers van het voorbije decennium, maar van de laatste 145 jaar. Een knap staaltje economische archeologie!

Betrouwbare conclusies?

De experts vergeleken de prestaties van vastgoed met die van aandelen van 1870 tot 2015 in niet minder dan zestien verschillende landen, waaronder België. Het resultaat? Het gemiddelde jaarrendement van vastgoed over die 145 jaar bedraagt 7,89% (meerwaarde plus potentiële huurinkomsten), terwijl dat van aandelen 6,23% bedraagt (meerwaarde plus jaarlijkse dividenden, als die er zijn).

Mooie resultaten, maar zijn de cijfers van het onderzoek betrouwbaar? Volgens ING-econoom Peter Vanden Houte wel, maar pas vanaf 1950. De wereldoorlogen in de eerste helft van de 20e eeuw en het dat de financiële markten zoals wij die kennen pas daarna opkwamen, zorgen ervoor dat er vóór die periode geen absoluut betrouwbare gegevens beschikbaar zijn.

Beleggen in vastgoed, wat levert dat nu écht op?

Natuurlijk kan niet iedereen die een huis of appartement koopt om zijn spaargeld te beleggen een rendement van 7,89% verwachten. Maar waarop mag je hopen in België anno 2018?

Voor een woonhuis verwacht het panel deskundigen van de economische krant L’Écho een jaarlijks nettorendement van 2,7% over een periode van vijf jaar. Voor een appartement zou het rendement 2,5% bedragen. Die cijfers zijn een pak minder aantrekkelijk dan die van het onderzoek, maar nog steeds mooi in vergelijking met het tarief dat een spaarboek of obligatie oplevert.

 

Bron: logic-immo

Ga terug
Vastgoed is dé investering bij uitstek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer