Schenkingen 3x zo hoog door belastingverlaging
09/03/2016

Maatregelen van minister Turtelboom mist zijn effect niet

Iedereen weet het: vastgoed erven kost je handenvol geld. Het alternatief? Je woning nog tijdens je leven aan een familielid schenken. Maar ook dat alternatief was tot voor kort allesbehalve goedkoop. Soms liepen de tarieven op tot 80 procent! Aan die situatie maakte Vlaams minister van Economie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorig jaar een einde. Sinds schenken veel goedkoper is geworden, zijn er drie keer meer schenkingen.

Hervorming schenkingsrechten

Wie onroerend goed wegschenkt, betaalt daarvoor een schenkbelasting. Tot voor kort waren de tarieven erg hoog, waardoor maar weinig mensen gebruikmaakten van deze mogelijkheid. Op 1 juli 2015 verlaagde de Vlaamse regering de schenkingsrechten op onroerende goederen.

Nieuwe tarieven

In het beste geval – voor een woning tot 150.000 euro, geschonken aan familie in rechte lijn – betaal je nu nog maar 3 procent. Voor schenkingen aan broers, nichten en andere personen (ook niet-familie) betaal je tegenwoordig 10 procent. Een forse daling ten opzichte van vroeger, toen de minimatarieven 20 procent bedroegen voor broers en zussen, 25 procent voor ooms, tantes, neven en nichten, en 30 procent voor alle anderen. De maximatarieven dalen van 80 procent tot 40 procent.

Bron: logic-immo

Ga terug
Schenkingen 3x zo hoog door belastingverlaging

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer