Je aanvullend pensioen als slimme vastgoedinvestering
23/08/2018

Ben je zelfstandige? Dan is de kans groot dat je jaarlijks een bedrag opzij zet voor een vrij aanvullend pensioen. Dat is een verstandige keuze, waarvan je op lange termijn de vruchten plukt.

Maar wist je ook dat je je Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) volledig wettelijk kan gebruiken om op een voordelige manier te investeren in vastgoed?

Je kan met je bedrijf of vennootschap op een fiscaal correcte wijze de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed financieren. Wettelijk zijn er twee mogelijke manieren om je VAPZ te gebruiken om in vastgoed te investeren.

1. Een voorschot op je aanvullend pensioen

Een eerste mogelijkheid is een voorschot nemen op je aanvullend pensioen. Het is namelijk toegelaten een deel van de opgebouwde reserves (of de reserves die je nog aan het opbouwen bent) op te nemen als voorschot om er vastgoed mee te financieren. Ondertussen blijf je sparen voor je pensioen en vul je dat verder aan.

Wanneer je op die manier investeert in vastgoed biedt dat interessante voordelen:

  • Het een fiscaal correcte manier om geld uit je vennootschap naar je privévermogen over te brengen, zonder dat je hierop belast wordt alsof het deel van je loon uitmaakt.
  • Je betaalt geen notariskosten of registratierechten, want de voorschotregeling gebeurt via een onderhandse akte met de instelling die voor je VAPZ instaat.
  • Je hebt geen bewijs van kredietwaardigheid nodig zoals bij een bank. Dat houdt natuurlijk ook in dat je zelf een realistische inschatting moet maken van je financiële mogelijkheden.
  • Het geld is onmiddellijk beschikbaar.

Het opgenomen voorschot kan je bovendien op elk moment kosteloos terugbetalen. Als je dat doet, heb je tegen het einde van je contract opnieuw een volledige pensioenkapitaal.

2. Je VAPZ als pand voor een hypotheek

Een andere manier om met je VAPZ te investeren in vastgoed is je aanvullend pensioen gebruiken als pand voor een hypothecair krediet bij de bank. Je blijft dan jaarlijks je pensioenpremies storten en op de einddatum van het contract wordt het opgebouwde kapitaal van je aanvullend pensioen gebruikt om de hypothecaire lening in één keer terug te betalen.

Op die manier kan je het pensioenkapitaal dat je tijdens de rest van je loopbaan zult opbouwen, nu al investeren in vastgoed. Het grote voordeel van deze methode is dat je, zolang de lening loopt, privé enkel de interesten betaalt op de ontleende som, dat staat je toe een groter bedrag te lenen dan wat met een klassiek hypothecair krediet mogelijk zou zijn.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Als u via een pensioenplan wil investeren in vastgoed, moet u als privépersoon vandaag of in de toekomst een onroerend goed in volle eigendom of in vruchtgebruik bezitten. Elke vorm van vastgoed is toegelaten: woning, grond, handelspand, garage… Het kan ook perfect voor een tweede of zelfs derde woning. Maar het gaat dus niet om vastgoedinvesteringen via de vennootschap.
  • Een tweede voorwaarde: het onroerend goed moet gelegen zijn in de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dus wel dat je met je vennootschap de aankoop van een tweede of zelfs derde woning kan financieren, ook in het buitenland.

 Bron: Investr.

Ga terug
Je aanvullend pensioen als slimme vastgoedinvestering

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer