Huizenprijzen gaan door het dak
01/08/2018

Voor het eerst in jaren stegen de prijzen van appartementen (+3 procent) en vooral van huizen (+4 procent) beduidend meer dan de inflatie (+1,67 procent). Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen voor de eerste zes maanden van dit jaar. De volumes dalen licht.

De prijzen van huizen zitten in een duidelijke opwaartse trend. Een huis kostte in België in het tweede kwartaal voor het eerst gemiddeld meer dan 250.000 euro. Zowel voor de eerste zes maanden van dit jaar als in het tweede kwartaal werden historische recordprijzen genoteerd, voor België als geheel en ook voor elk van de drie gewesten.

De prijsstijging van 4,1 procent in de eerste zes maanden van dit jaar is, in vergelijking met dezelfde periode een jaar voordien, beduidend meer dan de inflatie in die periode (1,67 procent).

‘Huizen waren in het voorbije jaar niet alleen waardevast, ze leverden opnieuw een meerwaarde op’, stelt notaris Bart Van Opstal vast. In de periode 2013-2018 steeg de prijs van een huis in ons land met 11,2 procent. Dat is amper meer dan de inflatie in die periode (9,74 procent).

Appartementen

In de eerste zes maanden was er een stijging van de prijzen van appartementen met 3 procent voor België. De prijsstijgingen zijn wel minder algemeen en minder uitgesproken dan bij de huizen.

Voor het eerste halfjaar zijn er enkel nieuwe recordprijzen in Brussel (237.065 euro, +3 procent) en in Vlaanderen (223.807 euro, + 3 procent). Op kwartaalbasis noteerden dan weer enkel België (219.137 euro, +2 procent) en Wallonië (174.619 euro, +3 procent) een nieuw record.

Bestaande appartementen voelen de impact van de vele nieuwbouwappartementen. Vorig jaar werden bouwvergunningen afgeleverd voor 50.143 nieuwe woongelegenheden. Het ging voor 62 procent om appartementen – drie decennia geleden was dat nog maar een derde.

De prijsstijgingen van appartementen in de periode 2013-2018 met 9 procent waren net voldoende om de inflatie bij te houden.

Bouwgronden

Ook de prijs voor bouwgrond per vierkante meter bleef stijgen. In de eerste zes maanden werd in België gemiddeld 199,8 euro betaald (+3 procent). In Vlaanderen was er een toename met 3 procent tot 261,3 euro per vierkante meter, alweer een record.

Vanwege de hoge prijzen per vierkante meter en de kleinere kavels die vaak stedenbouwkundig worden opgelegd, daalt de gemiddelde oppervlakte van een perceel. Maar ook de prijs van een bouwgrond zit in het eerste halfjaar op een recordniveau met 135.016 euro voor België en 164.761 euro voor Vlaanderen.

Bron: De Tijd.

 

 

Ga terug
Huizenprijzen gaan door het dak

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Over Novus

Novus Projects nv kenmerkt zich als een gedegen, vooruitstrevende en dynamische projectontwikkelaar. Novus Construct bv is gespecialiseerd in de verkoop en realisatie van woningen en appartementen op toplocaties. De kernactiviteiten bestaan uit de realisatie van residentiële ontwikkelingen en de constructie van luxueuze appartementen en eensgezinswoningen op eigen verkavelingen. Ons werkgebied situeert zich in gans Vlaanderen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van de woonprojecten primeren. Om dit doel te bereiken wordt elk project individueel ontworpen met de grootste zorg en respect voor de eigenheid van de bestaande structuren en specifieke terreinkenmerken maar telkens ook in samenspraak met de vergunningsverlenende (lokale) overheid en adviesinstanties.

Lees Meer